2022. november 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több ezer kilométert repülnek

Hétfőn délelőtt különleges szállítóládákba került az a kilenc oroszlán, amelyeket májusban a Warriors of Wildlife Alapítvány közbenjárásának köszönhetően kimentettek az odesszai állatkertből. A nagyvadak négy hónapig tartózkodtak ideiglenesen a marosvásárhelyi állatkertben, ameddig az áttelepítésükhöz szükséges dokumentációt beszerezték, és megszervezték a szállítást. 


Fotók: Vajda GyörgyAz áttelepítést Lionel de Lange, a dél-afrikai Warriors of Wildlife Alapítvány vezetője koordinálta, ő irányította a tegnap délelőtti akciót is, amelyben oroszlánrészt vállaltak az állatkert munkatársai is. Nem volt könnyű az áthelyezés sem, hiszen az állatokat el kellett altatni. Ez a feladat dr. Borka-Vitális Levente állatorvosra hárult. Lionel de Lange Afrikába szerette volna telepíteni az összes oroszlánt, azonban ott csak kettőt fogadtak be, így esett a választás az Amerikai Egyesült Államokban, a Colorado államban levő Kingsburg melletti állatmenhelyre, ahol mintegy 500 hektáron tartanak nagyvadakat.

Nem kis erőfeszítés árán a tegnap különleges szállítóketrecekbe helyezték az állatokat, este teherautón Bukarestbe szállították őket. Ma a szükséges vámellenőrzést követően repülővel a szállítmányt Dohába viszik. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosából Dallasig repülnek, onnan szintén teherautón jutnak el az állatmenhelyre. Az oroszlánok személyszállító járat csomagterében teszik meg az utat Bukaresttől Dallasig. Az eddig Radócon levő két oroszlánt is a marosvásárhelyiekkel együtt „ültetik” repülőre Bukarestben, ők azonban Dél-Afrikában landolnak. 

Lionel de Lange szerint a háborús helyzetre való tekintettel az áttelepítéshez szükséges iratokat a megszokottól eltérően sokkal rövidebb időn belül sikerült beszerezniük. Máskor két és fél évbe telik, ameddig hivatalosan szállíthatók a nagyvadak, az Odesszából kimenekített állatokat sikerült alig négy hónapon belül elköltöztetni. Az akciót dél-afrikai, amerikai, ausztráliai és egy romániai civil szervezet is támogatta, nemcsak anyagilag, hanem az ügyintézés megsürgetésében is. Az Odesszából Marosvásárhelyen át „hazát” cserélő kilenc oroszlán útiköltsége mintegy 70.000 euróba került. Az alapítvány elnöke külön megköszönte Szánthó Jánosnak, az állatkert igazgatójának és munkatársainak azt, hogy megfelelő körülmények között, szakszerűen gondozták a kilenc oroszlánt. 

A Warriors of Wildlife Alapítvány eddig 39 hasonló helyzetben levő oroszlánt mentett meg. Két nappal ezelőtt pedig értesítették az alapítvány elnökét, hogy 20, Kongóban levő oroszlánnak új otthont kell találni, illetve „gazdát” keres 300 Dél-Koreában levő medve. Lionel de Lange elmondta, mindezt azért teszi, mert szereti az állatokat, amelyek az emberhez viszonyítva a legbékésebb lények a világon, azt szeretik, hogy nyugalomban, szabadságban éljenek. Alapítványa azon dolgozik, hogy a lehetőségek szerint a legjobb körülményeket teremtsék meg számukra. 
Kapcsolódó cikkek:

Marosvásárhelyt elárasztotta a szemét

2022-11-14 17:19:00 // Mezey Sarolta

Elkezdik a szerződésbontás procedúráját a Brantner köztisztasági vállalattal

Elkezdődött a késelés miatti kivizsgálás

2022-11-10 15:02:23 // Nagy-Bodó Szilárd

Hajdú Zoltán: „Ahogy lesz eredmény, mindenkit értesítek!”