2022. augusztus 8., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két hét maradt a népszámlálás személyes lekérdezéses szakaszából július 17-ig, a lakosság egyharmadát azonban nem sikerült eddig összeírni. Ne maradjon ki senki a népszámlálásból: telefonáljon be az RMDSZ helyi irodáiba, ha nem vett részt az online önkitöltésben, és még nem jelentkezett a számlálóbiztos – hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor.

A jelentős magyar lakosságú megyék helyzete is kedvezőtlen: Kolozsban 36, Szatmárban 34, Marosban 31, Szilágyban és Biharban 29, Kovászna és Hargita megyében pedig a feltételezett lakosság 26 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig.

Az első, online önkitöltéses szakaszban mintegy 700 ezer ember vallotta magát magyarnak. „Ez példaértékű közösségi mobilizációt jelentett akkor, és azért sikerülhetett, mert közösségünk tagjai szolidárisak voltak, és segítettek egymásnak. Most is az a dolgunk, hogy segítsünk: ne hagyjuk, hogy rokonaink, barátaink és ismerőseink kimaradjanak. Mondjuk el nekik, hogy bátran hívják az RMDSZ-t, ha még nem járt náluk a számlálóbiztos” – nyomatékosított az RMDSZ elnöke. A telefonhívás során a szövetség munkatársai rögzíteni fogják a nevet, a lakcímet és egy telefonszámot azért, hogy a körzetért felelős számlálóbiztosnak tudják továbbítani.

Kelemen Hunor köszönetet mondott a számlálóbiztosok eddigi munkájáért, hiszen a visszajelzések azt mutatják, hogy a nehézségek ellenére is lelkiismeretesen végzik feladatukat. 

„Legyünk mindannyian megértőek velük, hiszen olyan módszertani és technikai problémák lassítják a munkájukat, amelyekről nem tehetnek. Fogadjuk őket akkor is, ha már részt vettünk az önkitöltéses szakaszban, illetve hívjuk fel őket, amennyiben nem találtak otthon, de hagytak kopogtatócédulát” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Maros megyében az alábbi számokon lehet jelentkezni: 0265-264-442 (az RMDSZ Maros megyei szervezete), 0365-434-390 (Marosvásárhely), 0265-511-638 (Szászrégen). (RMDSZ-tájékoztató)