2022. május 19., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Senkit sem hagynak megfagyni

Mínusz húsz fokos csikorgó hidegben, amikor minden csonttá fagyott, jól fűtött szobában lenni a legkellemesebb dolog a világon. Ilyenkor esik a legjobban az otthon melege, s válik még barátságosabbá a benti környezet. Mit érezhetnek azok az emberek, akik az utcán élnek, akik nem tapasztalhatnak meg egy barátságos szobát, nincs ahová lehajtaniuk a fejüket, s az utcákat kell róniuk nap mint nap a fogcsikorgató hidegben, farkasszemet nézve a fagyhalállal? Mit tesz Marosvásárhely önkormányzata annak érdekében, hogy enyhítsen a hajléktalanok megpróbáltatásain? – kérdeztük Andreia Morarut, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Igazgatóságának vezetőjét. 


Fotó: Nagy Tibor – Ilyen hidegben minden hajléktalan, akinek nincs ahol meghúznia magát, betérhet a menhelyre, s igénybe veheti a szolgáltatásainkat. Egyetlen feltétel, hogy valóban hajléktalan legyen – mondta Andreia Moraru. 

A marosvásárhelyi menhely kapacitása száz hajléktalan befogadására alkalmas, a téli időszakban is folyamatosan fogadja a rászorulókat. Keddre virradóra, a tél leghidegebb éjszakáján 44 személy vette igénybe a hajléktalanszállást, s várhatóan tovább nő a menedékkérők száma. A menhelyen jelenleg csak egy család lakik, a hajléktalanok többnyire egyedülálló felnőttek. 

Kérdésünkre, hogy hogyan kerülnek be a hajléktalanok az utcáról, az igazgató elmondta, hogy általában a helyi rendőrök kísérik be őket a menhelyre, illetve a városlakók jelzik a jelenlétüket a város különböző övezeteiből, s akkor a menhely alkalmazottai mennek el, keresik meg, és hívják be őket, hogy ne fagyjanak meg az utcán. De vannak olyanok is, főleg a régebben hajléktalanná váltak között, akik önszántukból mennek el az éjjeli szállásra. 

Az ittasakat is befogadják, igaz, csak külön helyiségbe

A szabályzat szerint azok, akik alkoholt fogyasztottak, nem mehetnek be a hajléktalanszállásra, de tekintettel arra, hogy nagyon hideg van, számukra egy külön bejárattal rendelkező melegedőhelyiséget biztosítottak. Itt nincs ágy, csak meleg várja őket.

Téli időszakban a szabályzat azon előírásán is változtattak, hogy a menhelyen délután 6 órától reggel 6 óráig lehet tartózkodni. Korábban is be lehet menni, és későbbig ott lehet időzni. Napközben lehetőség van részt venni az Alpha Transilvana Alapítvány közösségi központjának programjain. Azok a személyek, akik valamilyen sérülést szenvedtek, hátrányos helyzetűek, napközben is a menhely földszinti termeiben, az ebédlőben maradhatnak. Senkit sem tesznek ki.

Az éjjeli menhely alkalmazottai szociális felmérést végeznek minden hajléktalan esetében azért, hogy segíthessék őket a személyi igazolványok vagy valamilyen rokkantsági fokba történő besorolás, továbbá más jogosultságok érvényesítése érdekében. 

Azok számára, akik jogosultak ingyenes meleg ebédre, nem a menhelyen, hanem a Tudor negyedi Alpha Transilvana Alapítványnál biztosítják az ebédet. Ez azt jelenti, hogy az ebédért a meggyesfalvi negyedből el kell jutniuk a Tudor negyedbe, ami gyalog ebben a fagyos időben elég embert próbáló. Ezt szóvá tettük, s az igazgató azt mondta, hogy eddig ez a megoldás, de a közeljövőben módosíthatják ezt, s megpróbálják elszállítani az ebédet a menhelyre.

A hajléktalanoknak nem biztosítanak reggelit és vacsorát, ezeket ők vásárolják meg, szerzik be, s a menhely konyháján fogyaszthatják el, ahol teát is készíthetnek.

Kevesen állnak meg a lejtőn 

A hajléktalanok között a legnagyobb gond az alkoholfüggőség, a szegénység és a pszichés zavar. Ezeknek az embereknek nincs hozzátartozójuk, vagy kiközösítette őket a családjuk. Vannak olyanok is, akik nemrég szabadultak a börtönből, nincs hol lakniuk, nincs munkahelyük, még nem tudtak visszailleszkedni a társadalomba. Szerencsétlen sorsú emberekről van szó, akiket valamilyen tragédia, trauma vagy bűncselekmény sodort ebbe a helyzetbe. 

– Mindenkinek megpróbálunk segíteni, a munkaképeseknek próbálunk munkahelyet találni, tanácsadásban részesítjük őket. Azonban kevesen tudnak talpra állni, mert már idősek, vagy valamilyen rokkantságuk van – a 44 személyből 14-nek van hátrányos helyzetű, rokkantsági besorolása – s ilyen esetekben egyetlen megoldás, hogy szociális ellátóközpontokban próbálunk állandó lakhelyet találni nekik. Csupán két-három személy volt tavaly, aki munkát talált, albérletet tudott fizetni, és elhagyhatta a menhelyet – tájékoztatott az igazgató. 

A polgármesteri hivatal szociális igazgatósága a hajléktalanok ügyében eredményesen működik együtt a Solidaris Egyesülettel, amelynek munkatársai programokat szerveznek nekik, élelmiszert biztosítanak és lelki támaszt nyújtanak. 


Fotó: Solidaris EgyesületFagyPont/Sub zero segélyprogram

Sajó Norbert, a Solidaris Egyesület vezetője elmondta, hogy szívügyük a hajléktalanok sorsa, azt biztosítanak nekik, amire télidőben a legnagyobb szükségük van: kabátot, lábbelit, kesztyűt, sálat és meleg ételt. A menü háromfogásos, frissen főzött, közétkeztetési cég szállítja, nem ételmaradékokat tartalmaz. Ezt a régi szülészet melletti kis parkban szokták átadni, ahol 30-35 fő szokott megjelenni kedden és csütörtökön.

– A találkozás során a sorsukról, hogylétükről érdeklődünk, hogy kiderüljön, milyen nehézségeik vannak. Próbálunk maszkokat osztani nekik, mert látjuk, hogy egyesek már nagyon piszkos vagy szakadt maszkot viselnek. Megpróbálunk személyesen jelen lenni és hathatós segítséget nyújtani nekik – mondta az egyesület vezetője. A segélyprogram a FagyPont/Sub zero nevet viseli.