2022. május 19., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A múlt hét végén ismét megnyitották Nyárádszeredában a Nyárád holtágában kialakított természetes korcsolyapályát, amelyet rövid idő alatt benépesítettek az érdeklődők.

 Mivel a mai energiárak mellett egy műjég-korcsolyapálya bérlése, fenntartása túlságosan költséges vagy szinte lehetetlen lenne a településnek, harmadik alkalommal teremtett a korcsolyázásra lehetőséget a Nyárádszeredai Önkéntes Tűzoltóegyesület, amely a Nyárád egyik mellékágában, kihasználva a természet adta lehetőséget és a hideg időjárást, természetes korcsolyapályát hozott létre. A befagyott vízfelszínt a hétvégére már alkalmasnak találták, 14 ezer liter vizet öntöttek rá, így a hétvégére már 25 centiméter vastag volt a jég, szükség esetén autóval is rá lehetett volna menni – mondta el lapunknak Kacsó István, az egyesület vezetője.


Kicsik és nagyok élvezik a jeget és a telet – mintegy kétszázan lepték el vasárnap a Nyárád holtágát 
Fotó: Gligor Róbert László Az önkéntesek szombaton letakarították a havat a jégről, a természetes akadályokat és a pályát bekerítették, és vasárnap délutánra meghirdették a korcsolyázást. Egy-két óra alatt közel kétszázan lepték el a Szakadát utca végében kialakított felületet. Különböző felajánlásokból a szervezők ingyenteával, forralt borral kínálták az embereket, falatozni is lehetett, a teret hangulatos zene töltötte be, estére bekapcsolták a világítást, hogy mindenki jól érezze magát és szórakozzon. Kacsó István szerint a látogatók nagy száma a legnagyobb elégtétel. Olyan emberek találkoznak itt, akik hétköznap legfennebb csak köszönnek egymásnak az utcán, de itt csoportokba gyűlve beszélgetnek. A közösség igényli ezt a fajta szórakozást is – mondta el, hozzátéve, hogy ha az időjárás továbbra is hideg marad, a tűzoltók a következő hétvégére a jelenlegi ötszáz négyzetméteres pályát további kétszázzal bővítik, és szombatra ismét meghirdetik a korcsolyázást.

Felszabadultan siklottak a jégen helyiek és környékbeliek, felnőttek és gyerekek, nem csak korcsolyával, hanem szánkóval, sőt babakocsikkal is érkeztek szülők apró gyermekeikkel. 

A nyárádszentimrei Szabadi Sándor minden télen kétszer-háromszor elviszi a gyermekeit korcsolyázni Marosvásárhelyre, Szovátára, most idejöttek, hogy a gyerekek élvezzék a jeget, míg a szülők az egykori telek hangulatára emlékeznek. Tetszik ez a lehetőség, hangulatos, családias délutánt töltöttek el itt, sok az ismerős, a gyerekek az osztálytársaikkal, óvodás pajtásokkal örülnek a télnek. A helyi Szabó József is jó lehetőségnek tartja a pályát, hogy kimozduljanak otthonról a gyerekekkel. Jónak látják a tűzoltók kezdeményezését, remek a hangulat, meglepte őket, hogy rövid idő alatt mennyi ember gyűlt össze. A háromgyerekes család közel két éve költözött Marosvásárhelyről Nyárádszeredába, és ez az első alkalom, hogy elmentek itt egy közösségi eseményre. Úgy véli, ezután még több városi fiatal költözik ki vidékre, mert a megyeközpont zsúfolt lett, zajos, a gyerekeknek már nincs hol játszaniuk, míg itt kellemes, csendes helyen élnek, a munkahelyre való ingázásban nem akadály a húsz kilométeres távolság, a gyerekek pedig megtalálták a helyüket a szeredai iskolában, óvodában, és az sem elhanyagolandó, hogy más az életmód, megtanultak másként táplálkozni, nem szaladnak be mindenért a szupermarketbe.