2022. szeptember 27., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Mezőség mosolya Szovátán 

Augusztus 11-én, csütörtökön 19 órától a Maros Művészegyüttes Szovátán a fürdőtelepi Petőfi park színpadán előadja a Mezőség mosolya című néptáncelőadást, amely a Mezőség kulturális sokszínűségére, zenei gazdagságára, táncainak vitalitására épül. Központi helyet foglal el a műsorban A kilenc csodaszarvas című román kolindát idéző lírai jelenet. A műsorban Alsótők, Girolt, Bonchida, Válaszút, Kide, Bálványoscsaba, Szék, Mezőkeszü, Magyarpalatka táncait, valamint Borsa-völgyi dallamokat elevenítenek fel az előadók. Énekel Kásler Magda a Maros Művészegyüttes zenekarának kíséretében, zenekarvezető Moldován Horváth István, tánckarvezetők: Farkas Sándor Csaba és Kásler Magda, rendező-koreográfus: Varga János, igazgató: Barabási Attila Csaba. 


Újra Szféra 

A korábban a Forgatag keretén belül megszervezett – alternatív kulturális rendezvényeket magába foglaló – Szféra az idén augusztus 13-án és 14-én várja az érdeklődőket az egykori 4-iskola udvarán (Horea utca 23. szám). Az udvaron felállított színpadon szombaton 15 órától a következők koncerteznek: Csodás Lények, Stonecrops, Flow.Strings & Parsecproject, majd a ZO & YardieFlo (Basska). Vasárnap ugyanott, szintén délután három órától a Mixed Feelings Collective, a Tehno Vrăjitoarele, a Baló Sámuel Trió, a Fran Palermo lép fel. A belépés ingyenes. Szervező a Vox Novum Egyesület. 


Tamási Áron-fesztivál a Csűrszínházban

Augusztus 17–21. között a mikházi Csűrszínházban, a székely író halálának 125. évfordulója alkalmából rendezvénysorozatra kerül sor. A Békéscsabai Jókai Színház elhozza a Vitéz lélek című darabot. A gödöllői Hangjegy Színház az Énekes madarat viszi színre, a Maros Művészegyüttes az Ábel táncszínházi produkciójával és a Spectrum Színházzal közösen színpadra állított Boldog nyárfalevél című előadással lép fel, a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Váci Dunakanyar Színház, a Pesti Magyar Színház és a Komáromi Jókai Színház közös produkciójaként látható, hallható Szarka Gyula Tücsöklakodalom mesekoncertje. A Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház az Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékot mutatja be. Az eseményt és a Tamási Áron életéről szóló kiállítást A. Szabó Magda, a Tamási Áron 125 Emlékév Budapest projekt vezetője nyitja meg, közreműködik Pataki András és Török Viola. Bemutatják Barabás László néprajzkutató és Bálint Zsigmond fotóművész Összenéztünk, értettük egymást című kötetét is. A program követhető a www.csurszinhaz.ro honlapon és a Csűrszínház Facebook-oldalán.


Új gyógyászati berendezések a szülészeten 

Új gyógyászati eszközökkel és berendezésekkel látták el a Maros Megyei Klinikai Kórház újszülöttosztályát (a régi szülészeten) a Vodafone Románia Alapítvány támogatásával az „Élet az újszülötteknek” Alap országos program keretében és a Maros Megyei Tanács hozzájárulásával. Az eszközöket és a berendezéseket kedden délelőtt mutatják be a nyilvánosság előtt és helyezik hivatalosan használatba.  


Műemlékvédő kriptatábor 

Az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége (EMÖSZ), amelynek a vásárhelyi egyesület alapító tagja, augusztus 8–12. között Marosvásárhelyen az erdélyi magyar-örmény származású fiatalok számára ifjúsági műemlékvédő „kriptatábort” szervez. A tábor korábbi helyszínei Csíkszépvíz, Gyergyószentmiklós, Gyergyóremete és Maroshévíz voltak, célja pedig – a közösségépítés mellett – az, hogy a fiatalok szakmai irányítás alatt a településen található örmény sírköveket és emlékhelyeket felkutassák és az adatokat digitalizálják. Marosvásárhelyre 13–18 év közötti fiatalok érkeznek a Gyergyói-medencéből, Csíkból, Kolozsvárról. A fiatalok a tábor során a katolikus temetőben azonosítják be a magyar-örmény családok sírjait a lehetőségek szerint az elhunytak családtörténetének körvonalazásával. 


Drogprevenciós akciók 

A Maros Megyei Rendőrség az elmúlt időszakban intenzív, drogfogyasztást megelőző kampányt folytatott különböző fesztiválokon, fiataloknak szervezett rendezvényeken. Ez kiegészül azzal, hogy a közlekedési rendőrök nemcsak a járművezető alkoholfogyasztását mérik, hanem drogtesztet is végeznek. A múlt héten három nap alatt 24 alkalommal került sor ilyen mérésre, a drogtesztelés eredménye minden alkalommal negatív lett. 


Tolvajokat fogtak 

Július 31-én értesítették a beresztelki rendőröket, hogy egy faragói házból elloptak két szerszámot. A rendőröknek sikerült a tolvajt (egy 21 éves férfit) előkeríteni, és lopás alapos gyanújával őrizetbe vették. Augusztus 4-én a rendőrök egy 18 éves fiatalt állítottak elő, aki egy üzletből 1000 lej értékben különböző árut (ruhákat és egészségügyi termékeket) lopott. Ellene is bűnvádi eljárást kezdeményeztek. 


Közúti balesetek 

Augusztus 4-én délután Balavásáron egy 53 éves bánffyhunyadi gépkocsivezető járművével összeütközött egy magyarországi mikrobusszal. A baleset következtében 10 személy került kórházba különböző sérüléssel. A járművezetők nem fogyasztottak alkoholt. A baleset körülményeit vizsgálja a rendőrség. Szintén csütörtökön este Ádámoson két gépkocsi frontálisan összeütközött. A balesetnek három áldozata volt, sérülésükkel kórházba szállították őket. A 23 éves járművezető nem ivott, a másik sofőrtől vért vettek, hogy megállapítsák, fogyasztott-e alkoholt. A baleset körülményeit tovább vizsgálja a rendőrség.