2022. május 19., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Télűző – a téli ünnepkör szokásai

Január 26-án este 7 órától a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében látható a Télűző című előadás, amely a téli ünnepkor szokásait eleveníti fel. Belépés a járványügyi korlátozásoknak megfelelően. Előzetes regisztráció szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon.

Projekteket várnak az adományozói körre 

A Marosszéki Közösségi Alapítvány közösségi életet javító projekteket vár a 10. marosvásárhelyi adományozói körre, amelynek költségvetése 7500-10.000 lej között van. Egy szervezet csak egy tervvel jelentkezhet az alapítvány honlapján közzétett formanyomtatvány kitöltésével, illetve a tervek feltöltésével. Jelentkezési határidő 2022. február 6-a, vasárnap éjfél. A beküldöttek közül az alapítvány zsűrije kiválasztja az adományozói körre javasolt három támogatandó projektet, a nyerteseket legkésőbb február 20-ig e-mailben és telefonon értesítik a szervezők. A három kiválasztott szervezet egy-egy nagykövetet kell válasszon, aki ismerteti a támogatókkal a projektet. Az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphatnak a palffyzsofia@fcmures.org e-mail-címen és a 0728-087-123-as telefonszámon. 

Lehet jelentkezni az Agrárakadémiára 

Február 26-án 10 órától a mezőbándi kultúrotthonban tartják meg az idei első Agrárakadémiát, ahol a szakemberek a mezőgazdaságban dolgozókat tájékoztatják az aktuális munkálatokról, a támogatási és pályázati lehetőségekről. A járványügyi helyzet miatt a rendezvényre kizárólag oltási igazolással lehet jelentkezni; a helyek száma korlátozott, ezért előzetes regisztráció szükséges a 0742-372-141 telefonszámon vagy a mietsajtoiroda@gmail.com e-mail-címen. Jelentkezni február 20-ig lehet. 

Bevetésen a hegyimentők 

Az állami ünnep miatti hosszú hétvégén a Maros Megyei Speciális Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat csapatai kilenc balesetnél helyszíneltek: háromnál a Kelemen-havasokban, hatnál a Görgényi-havasokban, a szovátai sípályán. A hegyekben 1400 méter felett továbbra is lavina-, illetve a megfagyott hóréteg miatt csúszásveszély van, a hideg miatt fennáll a fagyásveszély lehetősége, ezért a turisták kerüljék a hosszabb és fizikailag megterhelő gyalogtúrákat, és előzetesen értesítsék a hegyimentőket a megteendő útvonalról. 

SMS-ekkel támogathatják a Solidaris Egyesületet

A Telefonos Szeretetszolgálatot működtető marosvásárhelyi Solidaris Egyesület ingyenes szállást biztosít betegeknek és hozzátartozóknak Marosvásárhelyen és Kolozsváron. A kórházak mellett található, teljesen felszerelt, fűtött szobákat közösségi összefogással tartotta fenn az egyesület az utóbbi négy évben, ezért egy SMS elküldésével havi 4 euróval bárki támogathatja a menedékszobák működtetését. Az SMS-szám: 8864. 

20.000 lejes büntetés magánrendezvényért 

Január 22-én a rendőröket értesítették, hogy egy marosvásárhelyi bárban az egészségvédelmi előírások ellenére nagy létszámú rendezvényt tartanak. A helyszínen kiderült, hogy magánrendezvényről van szó, amelyen mintegy 120 személy vett részt. Az esemény két szervezőjét 20.000 lejre bírságolták. 

Tündöklő világ 

Január 28-án, pénteken 17 órától a szászrégeni Petru Maior városi könyvtár nagytermében (volt T Klub) Tündöklő világ címen a 125 éve született Tamási Áron íróra emlékeznek. A magyar kultúra napja alkalmából szervezett előadáson fellépnek Kilyén Ilka és Ritziu Ilka-Krisztina színművészek és a marosfelfalusi Bíborka néptánccsoport. Szervező a Kemény János Művelődési Társaság. A belépés díjtalan. A helyek száma a járványügyi helyzet miatt korlátozott, az egészségvédelmi szabályok betartása kötelező.

Újra műsoron A doktor úr 

Január 28-án 18 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata újra műsorra tűzi Molnár Ferenc-Kellér Dezső-Zerkovitz Béla A doktor úr című zenés vígjátékát. Rendező Keresztes Attila. Jegyeket a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál hétköznapokon 9 és 18 óra között (telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán –  https://teatrunational.biletmaster.ro/.../440694/A-doktor-ur – lehet vásárolni. 

Tóth István kiállítása a Bernády Házban 

Újra a marosvásárhelyi közönség elé lép a hazai fotómozgalom jeles nagyváradi képviselője, Tóth István. A Marx József Fotóklub, a Bernády Ház és a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület rendezte kiállítás január 26-án, szerdán 17 órakor nyílik meg a Bernády Házban. A fél évszázada ismertté vált fotóművész Tetten ért pillanatok címmel mutatja be válogatott képanyagát. Munkásságát Bálint Zsigmond fotóművész méltatja a jubileumi tárlaton. A megnyitón fellép Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész, aki magyar szerzők műveit adja elő.

Hírszerkesztő: Vajda György