2022. szeptember 27., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Négy személy – köztük három román állampolgár – vesztette életét, további kilenc utas pedig megsérült egy romániai busz bulgáriai balesetében – közölte szombaton az Agerpres kérdésére a külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint a szófiai román nagykövetséget egy román állampolgár értesítette a sürgősségi telefonszámon arról, hogy a bulgáriai Veliko Târnovo térségében balesetezett egy román rendszámú busz, amely 26 utast (román és külföldi állampolgárokat) szállított Isztambulból Romániába.

A nagykövetség munkatársai azonnal tájékoztatást kértek a bolgár hatóságoktól a jármű utasainak személyazonosságáról, egészségi állapotáról és a baleset körülményeiről. A sérülteket egy közeli kórházba szállították. Vasárnapi információk szerint öt román állampolgárságú utas szenvedett súlyosabb sérüléseket, hazahozatalukra négy mentőhelikoptert küldtek a román hatóságok a szomszédos országba. A sérülteket a bukaresti Floreasca Kórházba szállították, az intézmény vasárnapi közlése szerint állapotuk súlyos, de életfunkcióik stabilak. Három pácienst az intenzív terápiás részlegen, kettőt pedig a posztoperatív osztály kórtermeiben ápolnak. Állapotukat folyamatosan felügyeli egy sebészekből, idegsebészekből és ortopéd orvosokból álló csoport – tájékoztatott a kórház. 

Az Isztambulból Romániába tartó busznak 25 utasa volt, 19 román és 6 török állampolgár. A jármű szombaton hajnalban fél 2 körül egy, az útszélen parkoló személygépkocsinak ütközött. A balesetben elhunyt román állampolgárok családjának Nicolae Ciucă kormányfő szombaton részvétnyilvánító üzenetet küldött a kormány Facebook-odalán közzétett bejegyzésében. A jármű tíz sértetlen utasát a külügyminisztérium tájékoztatása szerint még szombaton az országba hozták. A busz román állampolgárságú második sofőrje, akit tanúként kihallgattak a bolgár hatóságok, vasárnap tért vissza az országba.