2022. január 26., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az első pozitív nyálteszteredmény

Az egyik bukaresti iskolából jelentették az első olyan lehetséges koronavírusos megbetegedést, amelyre a hétfőn elkezdett nyáltesztes szűréssel derül fény – közölte az oktatási miniszter. Sorin Cîmpeanu a parlament épületében nyilatkozva rámutatott, „a várt hiányosságokon túlmenően” sokan használták a nyál alapú antigénteszteket, és a bukaresti egészségügyi igazgatóság jelentette az első pozitív teszteredményt. A tárcavezető hangsúlyozta, törvény hiányában a nyáltesztes szűrést nem lehet kötelezővé tenni, de bíznak a szülők, tanárok és tanulók felelősségtudatában. A miniszter rámutatott, mindössze 216 iskola vállalta, hogy az iskolában végzi el a szűrést, 467 úgy határozott, hogy tanulóinak egy részét otthon, másik részét az iskolában tesztelik, a többi tanintézet pedig a szülőkre bízta az eljárást. (Agerpres)


Beutazási nyomtatvány a Romániába utazóknak

Beutazási nyomtatványt kell december 20-tól kitölteniük a Romániába beutazó személyeknek – jelentette be vasárnap Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár.

Az államtitkár és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter vasárnap sajtótájékoztatón tájékoztatta a közvéleményt azokról az intézkedésekről, amelyeket Románia karácsony előtt kíván bevezetni a járvány terjedésének a megfékezésére.

Arafat emlékeztetett arra, hogy a beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) sok ország bevezette már. Ez abban segíti a hatóságokat, hogy szükség esetén felvehessék a kapcsolatot a határátlépés után a beutazó személyekkel.

„A nyomtatvány kitöltésére azért van szükség, mert tudnunk kell, hogy hol keressük azokat, akik esetleg fertőzöttekkel érintkeztek. Megtudhatjuk tőlük azt is, hogy kik ültek mellettük a buszon vagy repülőn, amikor beutaztak az országba. Tehát ez a nyomtatvány a járványügyi vizsgálat lefolytatásában segít” – idézte Arafatot az Agerpres hírügynökség.

Alexandru Rafila közölte: hamarosan kötelezővé teszik a 48 óránál frissebb PCR-teszt bemutatását Románia határain azok számára, akik az EU-n kívülről érkeznek az országba. Hozzátette: akik nincsenek beoltva, azoknak kötelező tíz napra karanténba vonulniuk.

A miniszter kijelentette: az EU tagországaiból érkezőktől továbbra is az EU-s digitális covid-igazolványt kérik a határnál. Akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át az elmúlt hat hónapban a betegségen, és a vörös zónába sorolt országból érkeznek, 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatásával tíz napra, teszt nélkül 14 napra kerülnek karanténba.